20. joulukuuta 2013

Miksi en osta älypuhelintani Applelta?


Nyt tulee sitten sellanen kolmen A4 -sivun pitunen tajunnanvirtaräjähdyspöllähdys tästä aiheesta ettäh!


Seuraan jatkuvasti teknologiauutisia eri lähteistä (PocketNow, CNET, Mobiili.fi jne.). Suurin osa seuraamistani uutisista ja arvosteluista, liittyy mobiiliteknologiaan, erityisesti älypuhelimiin ja tabletteihin. 

Tällä hetkellä käytän Android -käyttöjärjestelmällä varustettua puhelinta sen monipuolisuuden ja muokattavuuden takia. En oo oikeestaan ikinä himoinnut minkään puhelimen perään, jossa olis joku muu käyttöjärjestelmä. Merkeistä suosin Samsungia monestakin syystä, mutta voisin melkein sanoa, että samoista syistä miks suosin Androidia. Yksi tärkeimmistä Samsungin ”ominaisuuksista” on myös innovatiivisuus, josta päästäänkin tämän tekstin aiheeseen!

1.   Applen täytyy olla innovatiivisempi

Yksinkertaisuus, sujuvuus ja helppous on aina ollut suuri osa sitä, mistä Apple tunnetaan. Yksinkertaisuuden tarkoitus on tehdä ns. älykkäiden ominaisuuksien käytöstä helpompaa. Applen tapa tehdä käyttöjärjestelmästä sujuva ja helppo on karsia ominaisuuksia pois. Less is more? – Tavallaan… 

Yhtiö tuo joka vuosi uuden puhelimen markkinoille todella pienillä parannuksilla, verrattuna muihin valmistajiin. Puhelinta on aina paranneltu, mutta harvoin tulee mitään oikeesti uutta. Apple ja iPhone on brändejä, jotka myy, joten miksi muuttaa mitään… Elikkäs iPhonen ostajat ei ylläty, mutta saa tyytyväisesti sen mitä haluaa. Melkein naurattaa se, miten ne Apple -jäbät pitää keynoteja ja selittää innoissaan kuinka revolutionary jokainen malli on!

Mallistosta uupuu se tietynlainen kehitys ja innovatiivisuus - Se mitä useimmilla Android -puhelinten kehittäjillä on. Haluun uusia ominaisuuksia, erikoisia ja hyödyllisiä sellaisia. Jotain mitä ei ole ennen nähty. iPhone 5S:n sormenjälkilukija on yks sellanen, mutta siihen se oikeestaan jääkin. 

Galaxy S4:ssä on näyttö, joka tunnistaa sormen koskettamatta näyttöä. Tämän avulla voi zoomata nettisivuja ja esikatsella viestejä ja sähköposteja yms. Näyttö ei pimene, jos katsot sitä, eli ei tarvi koskettaa ruutua aika ajoin vaan siks, ettei näyttö sammu (esim. lukiessa pitkää tekstiä). NFC ja S Beam nopeuttavat tiedonsiirtoa muiden niitä tukevien laitteiden kanssa ja voit maksaa alle 25€ ostoksia vain hipaisemalla lukupäätettä. Galaxyn etu- ja takakameralla voi ottaa samaan aikaan kuvia ja videoita. Muutaman euron lisäosalla, saa Galaxy –puhelimiin myös langattoman latausmahdollisuuden. Ilmoitusten tarkastaminen hoituu pelkällä käden heilautuksella puhelimen yllä. Tää kaikki ja tuhottomasti paljon muuta tuotiin yhteen puhelinmalliin. Jokanen malli tuo tosi mielenkiintosia uusia ominaisuuksia, jotka erottaa mallit toisistaan. Kaikki ei oo tarpeellisia, mutta niissä on jännittäviä ideoita.

Kun ensimmäinen iPhone julkaistiin, se mullisti älypuhelimet. Siinä oli innovatiivisuutta ja se oli ehkäpä ensimmäinen ”nykyajan” moderni älypuhelin kosketusnäytöllä. Sen jälkeen Applen iPhonet ei oo ainakaan mun tajuntaa räjäyttäny.

2.   Näytön koko ja tarkkuus

Mitä haluan näytöltä? Haluan, että se on iso, tarkka ja korkea-kontrastinen. Tällä hetkellä mun luurissa on siis viiden tuuman full HD –näyttö, jonka yksittäisiä pikseleitä ihmissilmä ei edes kykene näkemään, mikä tarkoittaa siis sitä, että kuvanlaatu on virheetöntä. Värimaailma on todella näyttävä kontrastien ja kylläisyyden ansiosta, jonka mahdollistaa AMOLED näyttö. Kun kuvassa on aivan mustaa, pikselit ei oo siinä kohtaa lainkaan ”päällä”, jolloin musta on niin mustaa ku vaan voi olla.  

Apple uskalsi nostaa näytön kokoa puoli tuumaa iPhone 5:een. Aluksi puhelimissa oli 3,5” näyttö ja nyt 4”, joka olis mulle aivan liian pieni. Itse vaihdoin neljän tuuman puhelimesta viiteen tuumaan ja paluuta pienempään ei ole. Saattaa jopa olla, että mun seuraavassa puhelimessa on 5,2” tai jopa 5.7” näyttö. Näytön kehykset, eli ns. ”reunat”, on niin mitättömät, että puhelimen kokokin pysyy kohtuullisena. Apple on jumittanu Retina-näyttöön, joka on siis vain hieno nimitys yhtiön LCD –näytöstä. Sen tarkkuus ei yllä lähellekään full HD:ta, eikä musta oo niin mustaa ku AMOLED -näytössä.

3.   Design

iPhone -puhelinten design ei oo juurikaan muuttunut iPhone 4:n jälkeen. Tässä tapauksessa on tietenkin ihan hyvä olla muuttamatta sitä. Applen design on saanu oman maineensa ja sitä muistuttavia designeja sanotaanki yleensä “iPhone -kopioiksi”. Tyyli on saatu siis kuntoon ja laatukin on huipussaan alumiinin ja lasin ansiosta. iPhone 5C:n design on taas muovinen ja noh… Koko puhelin on ihan turha, joten ei siitä sen enempää.

iPhone -design on ja (ainakin näillä näkymin) pysyy. Ei mitään yllättävää taaskaan siltä osalta. Jos Apple uskaltaa suurentaa tulevien puhelinten näyttöä vielä lisää, niinku niiden on varmaan pakko kilpailun takia, niin mitenköhän käy designin? iPhone -puhelimissa on aika “terävät” reunat ja siks isommista luureista ei varmaankaan sais kovinkaan mukavaa otetta. 

4.   Kamera

Megapikselit ei oo kaikki kaikessa ja sitä Applekin yrittää kertoa, kun ei nosta pikseleiden määrää kamerassa. Se on ihan totta ja kameraa on koodattu ja optimoitu koko ajan paremmaks. Kameravertailuissa Apple on aina TOP10 joukossa, vaikkakin Android ja Lumia -puhelimet on siellä ihan kärjessä. Samsungkin pistää Applea paremmaksi. Galaxy S4:n ja Note 3:n 13 megapikselin linssit tekee kuvista erittäin yksityiskohtasia. Ne ei siltikään oo täynnä kohinaa, vaan kuvat ovat värimaailmaltaan ja tarkkuudeltaan mahtavia! En voi kyllä haukkua Applenkaan panostusta, mutta jos yksityiskohtaisuutta sais vielä lisää ja vaikka kuvanvakaimen (niinku esim LG G2:ssa ja Lumioissa), se olis mahtavaa myös.

5.   Muokattavuus

Ikuinen tappelu eri käyttöjärjestelmistä on ihan turhaa. Eri käyttikset sopii eri ihmisille, eikä oo yhtä ainoaa oikeaa vaihtoehtoa. Apple on kuitenki huomannu viime aikoina, että Androidissa on jotain, mitä ihmiset välttämättä haluaa. Tilapalkki (status bar) ja ohjauspaneeli (notification center) on aina ollu Androidissa ja nyt Applekin toi käyttöjärjestelmään omansa (Control center). Myös multitasking ominaisuudet ovat kehittyneet vasta nyt Applella pidemmälle. 

Applen käyttis näyttää miltä näyttää, eikä käyttäjä voi sille juurikaan mitään. Androidin voit muuttaa minkä näköseks haluat, vaikka iOSin tai Windows Phonen näköseks. Myös kuvakkeet ja animaatiot pystyt muuttamaan minkä näköseks tykkäät ja voit lisätä eletoimintoja jne. Androidissa pystyy myös lisäämään widgettejä, eli ns. pienoisohjelmia kotinäytölle. Lähes kaikki on mahdollista muuttaa. I’m lovin’ it!

6.   Kaikilla on iPhone

Eihän puhelin oo erityinen, jos kaikilla muillakin on se? Eihän sitä pysty erottumaan puhelimella, joka näyttää samalta ja toimii samanlailla ku muidenki puhelimet. Applella on yks puhelinmallisto, joten vaihtoehtoja ei oikeen oo. Jos meet luentosaliin ja katot muutaman kymmenen ihmisen kätösiin, löydät puolesta niistä jonkin iPhoneista. Hehe. Tässä on takana sellanenki hassu juttu, että iPhone on “tyhmien ihmisten puhelin”. Ei nyt oikeesti. Hirveen moni vaan hommaa sen, kun ei tiedä muista puhelimista. Brändi on brändi.

7.   Hinta

Ja brändistähän saat maksaa. Suomessa Halvin 16GB iPhone 5S on 699€, 64GB iPhone 5S on 889€. Galaxy S4 16GB on 549€.

Molemmissa on äärettömän nopea prosessori, jota nopeampaa et tarvi. Molemmissa on 4G yhteydet. Molemmissa on 16Gb sisäistä muistia.

Galaxy S4:ssä pystyt lisäämään muistia 16 gigasta 60 gigaan halvalla muistikortilla. Luurissa on 13mpx takakamera, 2mpx 1080p etukamera. 2GB RAM muistia. Irrotettava takakuori ja irrotettava 2600mAh akku. Näyttö on mitaltaan 5 tuumaa ja tarkkuutena full HD (1080p, sama kuin telkkareissa!). Puhelimessa on liiketunnistin, lämpömittari, tuhottomasti ominaisuuksia ja muokattava Android -käyttis. Se on tehty lasista ja polykarboniitista. 

iPhone 5S:ään ei voi lisätä muistia jälkeenpäin. Siinä on 8mpx takakamera ja 1.2mpx 720p etukamera. Takakameralla voi ottaa tarkempaa slow motion videoo. 1GB RAM muistia. Ei irrotettavaa takakuorta tai akkua. Sisältä löytyy 1560mAh akku. Näyttö on 4 tuumaa ja resoluutio heikompi 640p. Puhelimessa on sormenjälkitunnistin, joka korvaa osan salasanoista. Luuri on tehty pääosin lasista ja alumiinista.

Ominaisuuksia vois listata vielä tuhottomasti lisää, mutta pointti oli, että ominaisuuksiltaan iPhonet on omaan makuun todella vaisuja. Ja ei hitto että ne maksaa!  

Jälkilöylyt

En hauku Applea tai sen iPhoneja. Yhtiö myy niin tajuttoman määrän yhtä puhelinmallia, niin eihän se huonokaan voi olla, eikä olekaan. Hyötysuhde on mitä parhain, kun iPhone 5S:n osiin menee 140 euroa ja kokoonpanoon 5.9 euroa. Yhteensä valmistamiseen menee siis noin 146 euroa ja sitä myydään 800 eurolla kauppojen hyllyissä. Winning!


Puhelin ei ainakaan vielä sovi yhtään mulle. Tuo hintakin tökkii niin julmetusti. Ei ole mitään syytä harkita Applen puhelinta. Keksin vaan kaks asiaa, jotka tällä hetkellä kiinnostais: sovelluskaupan laajuus & laatu ja yhteensopivuus Macbook Pro:n kanssa.

1 kommentti:

sinuse jill kirjoitti...

Olen kirjanmerkiksi tämän sivuston ja aion pitää vierailevat sinua edelleen niin kiinnostavia virkaa.
Osta Käyttöjärjestelmä