7. syyskuuta 2012

Teknologian juoksukilpa, syksy 2012

Teknologian maailma on hyvin jännä! Etenkin viime aikoina olemme nähneet kehitystä tietotekniikan maailmassa ja taistelua eri suuryhtiöiden välillä. Uusia tuotteita on satanut kuin vettä vaan ja ensi viikolla tulee seuraava suuri julkistus!

Suurinäyttöiset älypuhelimet ovat olleet kova juttu viimeisen puolentoista vuoden aikana. Viime keväästä lähtien on kuitenkin alkanut tulla erittäin suuria näyttöjä ja nyt näyttökoot ovatkin saavuttaneet rajansa. Puolitoista vuotta sitten Samsung julkaisi Galaxy SII puhelimensa, jossa oli 4,27" näyttö. Monet sanoivat ettei tuon suuremmaksi näyttö voi enää mennä, kun ei puhelin mahtuisi enää taskuun. Seuraavaksi tulikin Galaxy Note, tablet tietokoneen ja puhelimen risteytys, 5,3" tuuman näytöllä. 

Tässä vaiheessa kuluttajat olivatkin jo alkaneet haluta puhelimiinsa mahdollisimman isoa näyttöä. Huippu-älypuhelinten perusnäyttökoko onkin nykyään 4,5 tuuman tienoilla. Sitä suuremmaksi ei enää pääse kuin Noten tyylisillä "phableteilla". 

Viime keväänä Samsung julkaisi Galaxy S III puhelimensa, aikansa kehittyneimmän Android puhelimen, jonka näyttö on jopa 4,8"! Nyt Motorola onkin julkaissut huippu-Androidinsa, Droid Rarz Maxx HD:n, 4,7" näytöllä ja Nokia julkaisi eilen Lumia 920:n, 4,5" näytöllä. 

Ennen oli sellainen buumi, että pyrittiin saamaan puhelimista mahdollisimman pieniä. Esimerkkinä Nokia 8210. Mihin kehitys suuntaa nyt, näyttöjen ollessa jo äärimmäisillään? Huhuja on pyörinyt paljon, että puhelimista ja tableteista pyritään kehittää taipuvia! Mutta mitä tapahtuu näyttöjen koolle, on hieman eri juttu.

Toissapäivänä julkaistiin siis tuo Nokian uusi lippulaivamalli, Lumia 920. Osakekurssit kääntyivät kuitenkin taas jyrkästi alas, sillä sijoittajat eivät pitäneet näkemästään. Monet sanovatkin, ettei julkaisu tuonut mukanaan mitään yllättävää. Mitä ihmettä he sitten odottivat? Puhelimessa on yksi älypuhelinten parhaista näytöistä, ellei paras! 4,5 tuumaa, 1280x768 pikselitarkkuus ja yhtiön mukaan maailman nopein kosketusnäyttö. Näyttö toimii myös hanskojen ja jopa kintaiden läpi, eikä vain paljailla sormilla! Puhelimessa on isoin Nokian akku ikinä, nopea SnapDragon S4 suoritin, langaton lataus, 4G- ja NFC yhteydet!

Mietin muuten sitä, että koskakohan esim. nettikahviloihin tulee pöydän sisälle rakennetut latausalueet, jonka päälle kun laittaa puhelimen, se alkaa lataamaan... Ja koskakohan läppärit alkavat tukea langattoman latauksen standardia, Qi:ta?

Lumia 920:ssa on myös kehittynein kamera, mitä älypuhelimessa on nähty. Siinä on 8,7mpx PureView kamera ja ns. kelluva linssi, jonka avulla pystytään saavuttamaan erinomainen kuvanvakaus. Valoa kamera ottaa sisäänsä, enemmän kuin mikään muu puhelinkamera, jonka takia kuvat ovat tarpeeksi valoisia ja pimeässä otetut kuvat onnistuneita. Ohjelmistossa on myös Lens ohjelmia, eli kamerasovellukseen kehitettyjä ohjelmia, kuten efektejä. Still kuvasta, pystyy muuttamaan tiettyjä kohtia liikkuviksi jne. Näytti mielestäni aika hienolta nuo Lens sovellukset! Ja kyllä, Nokia mokasi PureView -mainoksessaan, mutta se ei tee siitä huonoa. Nokia julkaisi myös hyvänlaatuisen videon, mikä on oikeasti kuvattu Lumialla.

NFC tekniikan ansiosta, pystyt myös siirtämään puhelimessa soivan musiikin pelkällä kosketuksella kaiuttimeen tai kuulokkeisiin ja lähettämään tiedostoja muihin puhelimiin. NFC tekniikka mahdollistaa myös puhelimen käyttämisen maksukorttina.

Lisäksi uudet Lumiat sisältävät upouuden Windows 8 ohjelmiston. Itse olen menettänyt sydämeni avoimen lähekoodin ohjelmistolle, Androidille, jonka muokkaamismahdollisuudet ovat lähes loputtomat. Windows 8 sen sijaan on simppeli ja varmasti sulavasti toimiva. Miinuksena onkin Microsoft Marketplacen vähäinen sovelluksien määrä ja sovelluksien hinnat. Useat maksavat Windows sovellukset ja pelit ovat saatavilla ilmaiseksi Androidille. Mutta näin on monesti myös Applen iOSin kanssa, eikä pienet hinnat tee ohjelmistosta huonoa.

Mietityttää todella kovasti, mitä ihmettä ihmiset odottivat? En edes maininnut läheskään kaikkia uudistuksia, kuten offline-karttoja jne, silti uusi Lumia ei tyydytä? En oikestaan ihmettele osakekurssien laskua, vaan median ja ihmisten vastaanottoa! Vaikka uusi Lumia olisi kuinka hieno, eivät sijoittajat ole tyytyväisiä kuin vasta sitten, kun puhelimet tulevat markkinoille ympäri maailman ja MYYVÄT. Puhelin kuitenkin sisältää kaiken, mitä uudelta Lumialta voi toivoa. Toivottavasti Nokia tuo puhelimen markkinoille nopeasti ennen joulua, mahdollisimman moneen maahan ympäri maailmaa.

Siinä oli tarpeeksi tekstiä Nokiasta. Seuraavaksi uuteen iPhoneen ja iPadiin.

Viikon päästä, Apple julkaisee uuden iPhonen. Uudesta ohjelmistosta, iOS 6:sta, ei ole juuri kellään vielä minkäänlaista hajua, mutta ulkoa päin puhelin on jo nähty. Siinä on vain 4" näyttö, se on hieman ohuempi kuin 4S, laturi/tietokoneliitäntä on pienentynyt, kuulokeliitäntä on alhaalla ja puhelin on hieman korkeampi kuin aiemmat. Kameran pikselimäärä saattaa myös nousta, mikä ei suoranaisesti sano, että laatu paranisi mullistavasti. Näillä tiedoilla puhelin ei hätkäytä juuri lainkaan, vaikka näyttökin olisi super-uber-Retina. En kuitenkaan usko, että iPhone hätkähdyttää kamerallaan, varsinkin Nokian PureView:n jälkeen. Ohjelmistossakaan tuskin on muuta kuin parannuksia ja jotain pieniä uudistuksia. Kovasti Applelta kuitenkin odotetaan jotain mullistavaa! Ei iPhone ole huono, mutta erittäin yksinkertainen, persoonaton ja todella ylihinnoiteltu. 

iPadista on myös mahdollisesti tulossa uusi malli, iPad Mini. Eli yksinkertaisuudessaan pienempi malli Uudesta iPadista. Varmasti jotain pieniä uudistuksia on, ehkä kamera on 8mpx tai 12mpx?

Oli miten oli, Nokialta ei saatu mitä haluttiin. Varmasti Applelle kumarretaan ja hurrataan, vaikka he julkaisisivat kuinka laimean puhelimen ja iPadin... 

Takaisin Samsungiin ja tabletteihin. 

Samsung julkaisi myös hetki sitten Galaxy Note II:n ja Galaxy Note 10.1:n. Galaxy Note II on phablet tyyppinen puhelin, jossa on hieman suurempi näyttö kuin aiemmassa, 5.5"! Sen Stylus-kynä toimii myös paljon paremmin kuin aikaisemmin ja puhelin on ohuempi sekä tehokkaampi. Kaikki mitä puhelimelta voi toivoa, löytyy juuri siitä luurista. Onhan käyttöliittymänäkin Android!

Galaxy Note 10.1 taas on Samsungin uusi tablet tietokone. Se on Note, eikä Galaxy Tab, koska se hyödyntää erittäin hyvin Stylus-kynän käyttöä. Näytön voi jakaa kahteen osaan: toisella puolella voit katsoa esimerkiksi videota ja toisella tehdä muistiinpanoja S Noteen. Galaxy Note 10.1 on ehdottomasti paras tablet, jos aikomuksenasi on käyttää kynää. Miinuksia sen sijaan on sen näytön vaatimaton tarkkuus. Asus on tehnyt halvemmalla paljon terävempiä näyttöjä tabletteihinsa, mm. Transformer Pad Infinityyn. Niistä toki puuttuu Notelle ominaiset S Note ohjelmat.

Microsoft on myös tullut mukaan tablet kisaan. Se julkaisi juuri Surface tablettinsa, jonka mukana tulee tyylikäs näppäimistö. Nokia ei ole aikeissa suunnitella tablet tietokonetta, ainakaan vielä. Katsotaan kuinka alamäkeen yhtiö menee...

Paljon tekee mieli kirjoittaa teknologiasta, erityisesti tietotekniikasta. Tietenkin tälläiset täyteen ahdetut tekstit ei ole mitään mukavinta luettavaa. Pitäisi kirjottaa eri laitteista ja aiheista oma teksti. Haha, uusi aihe blogille taas! Ei vaan, ei ole aikaa kirjoittaa vaikka mieli tekisi! :)

Tässä ovat TOP 5 älypuhelimet, mitä suosittelen kaikille superälypuhelimista pitäville:

1. Samsung Galaxy Note II   (Android)
2. Samsung Galaxy S III   (Android)
3. Motorola Droid Rarz Maxx HD   (Android)
4. Nokia Lumia 920   (Windows)
5. Apple iPhone 5   (iOS)

TOP 5 tabletit:

1. Asus Transformer Pad Infinity TF700
2. Apple Uusi iPad
3. Samsung Galaxy Note 10.1
4. Google Nexus 7
5. Sony Xperia Tablet S

Noniin, nyt on tullut vuodatettua tekniikka-asioita sydämeni kyllyydestä. Kiitos ja näkemiin!Ei kommentteja: